Det handler om dosering. Een af de mest oxalsyreholdige
grøntsager er Rabarber.
Oxalsyre-indholdet i rabarber er så markant, at det i den grad kan smages. Det
kan det også ved spinat. Sammenlign smagsvirkningen af spinat og af rabarber -
og du har fået indkredset din direkte sansning af oxalsyre. I små doser virker oxalsyre
opkvikkende (foryngende) på fordøjelses-systemet. Derfor er det en god idé at
indtage små portioner rabarber-kompot efter måltider i det tidlige forår. Fordi
indholdet af oxalsyre er lavest i de unge rabarber - senere stiger indholdet
markant og man bør derfor absolut ikke spise rabarber efter skt. Hans og
faktisk også stoppe med det meget før. Det lille tilskud af oxalsyre i foråret
vækker de muligvis dovne fordøjelseskræfter efter vinterens muligvis tunge mad.
Har man tendens til osteoporose - bør man dog nok afholde sig fra både rabarber
og spinat. En mulighed er her, at indtage oxalsyre i fortyndede doseringer -
ja, i homøopatiske doser.
Oxalsyre er altså IKKE en gift, men en forårsbebuder. Men
alt kan jo virke forgiftende, hvis det indtages i uforholdsmæssigt store
kvanta. Da er det ikke bare knoglerne som står for skud - men også de indre
organer, da oxalsyren vil påvirke til en for aktiv belivning af
fordøjelseskræfterne, således at en for voldsom udskillelse kan finde sted;
hvilket vil være uheldigt især for mennesker med tendens til nyre- og
galde-stens dannelse.
En anden syre, som ingen ønsker at indtage i store doser
heller - er myresyre. Imidlertid er myresyre i svage doser ren medicin. Bare
det at gå i en skov med aktive myretuer vil være gavnligt. Myresyre virker
sådan at nedbrydningsprocesser finder sin balance. Medicinsk kan den anvendes
til at lindre lændesmerter og til regulering af nyrestenstendenser.
Men nu er det jo heller ikke andre end de NOMA - inspirerede, som sværger til, at man ligefrem skal SPISE myrerne.
No comments:
Post a Comment