Monday 9 November 2020

Stalin revisted

 Under Stalins regime var det praksis, at systemkritikere blev hentet og bragt til en sindssygeanstalt. Her blev de behandlet med medikamenter, så man var sikker på, at de BLEV sindssyge. De kunne også 'bare' slet og ret forsvinde enten ind i en fangelejr eller bare simpelt forsvinde som i væk, borte. Dette var kendt blandt alle udøvende kunstnere. Komponisten Sjostakovitj havde fx altid en pakket kuffert parat ~ i tilfælde af at Stalins lakajer en nat skulle komme og banke på. Men modsat mange af sine landsmænd benyttede han aldrig sin mulighed for at emigrere. Han følte sin skæbne forbundet med Rusland, ja, sågar Sovjetstaten.

Det er et levn fra den tid, der går igen i ordet "systemkritisk sygdom". Det er en sprække ind til Stalins paranoia samfund, der åbnes med det ord.

3 comments:

Anonymous said...

Hej, jeg læste din kommentar på facebook hvor du fortæller omverden at de kommentarer der knytter sig til dine blogopslag om regering, corona etc. virker intimiderende på dig. Jeg kunne sige en masse om at når man skriver det du gør så kan det være at den lange næse, i det her tilfælde din lange næse får et par rap. Det er noget alle lærer i skolen; stikker du næsen for langt frem får du det også at mærke. Det er også sådan politikere gør når de vil have på frakken af borgere. De gør noget der vækker borgernes irritation og så BUM et rap over ministernæsen. Nu er du jo ikke nogen minister, men alligevel har du gjort indtryk med din ildhu på din blog. Derfor drukner dine meninger heller ikke i blogland. Om det er godt eller dårligt skal jeg ikke udtale mig om. Nuvel:
Jeg har nok har lagt 4 kommentarer på din blog hvor jeg udtrykker min holdning som ikke matcher din og som derfor giver dig ubehag. Det var ikke meningen. Derfor vil jeg straks beklage at min ytringsfrihed løb af med mig, eller jeg sendte den faktisk mere i forvejen. Det var mig der pacede den, ikke omvendt.
Jeg kommenterer ikke mere på din blog da uenighed giver dig ubehag.


Robert Henningsson said...
This comment has been removed by the author.
Robert Henningsson said...

Det ovenstående løfte fra endnu en anonym kommentator lyder underskønt i mine ører, alt den stund - jeg ikke bryder mig om anonyme kommentarer. Så alle I anonyme kommenatatore - hvis I vil ytringsfriheden, så stå dog ved den i jeres eget navns ret.