Wednesday 3 November 2021

D-vitamin og paddehattes medicinske egenskaber

 

D-vitamin bliver ofte af ernæringseksperter anført som ikke værende til stede i grøntsager. Dette er for såvidt også sandt, såfremt man da ikke regner svampe for en grøntsag. Det er der noget rigtigt i, da svampe har visse forhold, som de ikke har til fælles med planter. Svampe er kitinholdige og har dette til fælles med dyrene. Ligesom de har evnen til at optage D-vitamin fra solen til fælles med mennesker og dyr. Henter man således en bakke champignon, kejserhat, østershat, shiitake, bøgehat e.l. i supermarked, så er i hvert fald typisk champignonerne drevet frem i mørke og har aldrig ordentligt hilst på solens lys. Derfor er det en god idé forud for tilberedningen at sætte bakken med champignon i vindueskarmen, så de kan blive beriget med sollys.

Så fænomenal er svampenes evne til at optage D-vitamin, at en medicinsvamp som t.x. Randbæltet hovporesvamp EFTER at den er skåret i skiver og lagt ud i sollyset - stadig har evnen til at omdanne sollys til oplagret D-vitamin.

Kendetegn for Randbæltet hovporesvamp:

Den dufter syrligt sødt - næsten som honning

den kan især på undersiden svede sødt duftende

den har centralt et lag laklignende substans på sin overflade, som smelter ved varmepåvirkning

den skal være forholdsvis let at skære i skiver

den er hvid på undersiden hvor porerne munder ud

den er hvid indeni med gullige porer

den vokser på fx grantræer ofte når de er væltede, således at den er nem at komme til.

Men svamperiget har også evner, som rækker ud over menneskelig, animalsk og plantonisk formåen. En enkel Honningsvamp har således et mycelium, der dækker op til femten hektar jord.

Med dette mycelium kan en enkelt svamp således 'samtale' med en hel stor skov. Og en sådan Honningsvamps hele legeme, der jo for den enkelte svamps vedkommende blot er at regne for et frugtlegeme på et kæmpe mæssigt underjordisk "træ", kan blive mere end 1500 år gammel.

Noget tyder på, at svampe generelt har helbredende egenskaber. Nogle svampe tilskrives en lang række virke-områder. Svampe der gror lige her, hvor vi bor eller i nærheden af.

Og her er ikke kun svampe, der gror fra jordmycelium, i spil, også svampe, der gror på træer. Vil her især fremhæve Birke-spejlporesvamp (i folkemunde benævnt Chaga) og Randbæltet hovporesvamp for deres medicinske egenskaber. De kan ikke anvendes kullinarisk som man anvender fx Østershat og Svovlporesvamp (på engelsk benævnt Chickens of the woods) men udelukkende medicinsk. Chaga kan dog forvandlet til drik have visse lighedspunkter med kaffe.Birke-spejlporesvamp, hvis anvendelse er vidt udbredt i Canada, Sibirien, Rusland og Skandinavien kaldes populært for Chaga og det er under det navn, man finder opslag og videor om den. Chaga ligner til forveksling de hekseskud, man af og til ser på birketræer. Men Chaga fremstår langt mere forkullet og lava-agtig. Den kan bruges som gnistgemmer. Har man først nedlagt en gnist i svampen, kan gnisten ligge som i dvale i meget meget lang tid og bæres over lange afstande, for senere, når nødvendigt, at vækkes til live.

Virkningen af Chaga-kaffe er som jeg personligt oplever det meget kraftigt udrensende. Men det vil nok være individuelt, hvordan virkningen opleves. Men ud fra mine personlige oplevelser, finder jeg det altid min pligt at anbefale, at man til en start går forsigtigt til værks.

Her er et link til aktuel forskning om svampes sundhedsfremmende og helbredende egenskaber, det synes især at være det anti-inflammatoriske og cancerhæmmende element som er gennemgående for svampes virkning generelt.

Broget læderporesvamp er en af vores allermest almindelige poresvampe. Det er også en af vores fremmeste medicinsvampe.
Over 40 forskningsforsøg i Japan og USA bekræfter mange fordele ved anvendelsen af Broget læderporesvamp som supplement til behandlingen af flere forskellige kræftformer, herunder bryst-, mavesæk-, tyktarm-, lunge-, spiserørs-, næse- og bihule kræft.
I Japan bliver Broget læderporesvamp ekstrakt anvendt sideløbende med standard kræft behandling med stor succes. Der bliver rapporteret om svampens gavnlige virkning i form af reduktion af bivirkningerne ved kemoterapi samt øget overlevelsesrate. Mere om Broget læderporesvamp HER

I samme åndedrag skal nævnes den lidt mindre udbredte Tueporesvamp, som både er en spise- og medicinsvamp. I udlandet er den kendt under navnet Maitake:

"Maitake er en nærende kilde af B vitaminer, kobber, antioxidant, selen og pantothensyre samt komplekse, immunstimulerende polysakkarider, som giver svampen imponerende medicinske egenskaber.

Svampen har længe været brugt i Japan og Kina som et mirakelmiddel mod en række forskellige lidelser såsom HIV/AIDS, hjertesygdomme og fedme" Mere om Tueporesvamp Her: No comments: