Tange Sø er rigtig nok et fascinerende værk. Især når man forestiller sig de forladte gårde, der måske stadig ligger på dens bund. Enhver sø er jo et smukt og velgørende syn i landskabet. Men Tange Sø er anderledes end andre store søer, vi har i Midtjylland. Gudenåen strømmer ikke frit gennem Tange Sø, sådan som den gør i de andre store søer. Er man fisker, er det også nedenfor Tange Værket man helst fisker, for dér står fiskene; havørred, sandart, laks og ål bl.a. De har svært ved at komme videre op i Gudenåen, for Tange Sø ligger med Tange Værket som en prop. Tager man et kig på den nedre del af Tange Å, fra Tange Sø og langt op i åen, vil man se, at man intet kan se i Tange Ås meget grumsede vand. En sådan å burde være sigtbar. Men ikke en fisk ser man - og næppe fanger man heller nogen. Man skal følge åen et godt stykke op mod Levring-Kjellerup før en rimelig sigtbarhed indfinder sig. Tange Sø og Værk ligger simpelthen som en prop og gør Tange Å alt for flegmatisk i sit nedre løb.
De fisk, der trods værket finder vej op i Tange Sø, har iøvrigt svære vilkår, da usigtbare, stillestående søer er de rovglubske gedders domæne.
Men Tange Værkets historiske betydning, der jo netop er historisk; og måske i virkeligheden altid har været det, for værket har aldrig fået den visionære betydning, det var tiltænkt; den betydning forsvinder ikke, om man i højere grad lader Gudenåen løbe frit igennem den - ved at åbne for sluserne og lade laksene få fordums tiders gunstige vilkår.
...
No comments:
Post a Comment