Et barn er ikke som en voksen.
Et barn bliver ikke født med et færdigmodnet
fordøjelsesapparat. Så generelt kræver det tilvænning for et barn, at komme til
at kunne fordøje det, som voksne kan fordøje.
Svampe består fx af kitinholdigt materiale. Det er vi mennesker
egentlig ikke skabt til at kunne fordøje. Men svampene er så viseligt
indrettet, at de ofte også indeholder stoffer, der til dels kan være med til at
nedbryde kitin; derfor kan vi i en vis grad klare at omdanne spise-svampene og
kan formodentlig klare at fortære en betydeligt større portion spise-svampe end
en tilsvarende portion biller (om det nu var noget, der stod på ønske-listen
til menu).
Men kitin er ikke det eneste stof, som er inde i billedet,
når vi taler indigo rørhatte; for der til kommer hallucinogene stoffer, som
ganske vist påvirkes og nedbrydes ved kraftig varme. Det er bla derfor, det
ofte bliver tilrådet at langtidstilberede især indigo rørhatte.
Af ovenstående grunde mener jeg, at det er klogt at undlade
at bruge ovenstående som spædbørns ernæring. Hvornår et barn er parat til at
begynde at fordøje nye fødeemner - kan naturligvis være individuelt. Det vil
være galt med en for tidlig og for kraftig udfordring af det endnu umodne
fordøjelsesapparat - ligesom det vil være uhensigtsmæssigt at udelade nye
påvirkninger og lade dem komme alt for sent. Det er en balancegang, for
fordøjelsesapparatet skal nemlig udfordres i det rette tempo, så det styrker
barnets immunssystem og organudvikling. Det er en forældres opgave at udvikle
en intuition for, hvornår det rigtige tidspunkt er. Men en god
tommelfingerregel er for introduktion af et hvert nyt fødeemne - start med
ganske ganske lidt - og se hvordan det går. En del voksne får jo allergiske
reaktioner af at spise vilde svampe - så der er god grund til at være ekstra
årvågen, når det så drejer sig om et lille barn.
For et lille barn, der får fx agurkesalat for første gang - er det heller ikke lige meget, hvor agurken kommer fra. Om den kommer fra et sprøjtegartneri - og/eller om den kommer fra et land syd for Alperne. Det kan godt være, at et barn kan lide et fødeemne og spiser det, selvom man slet ikke skulle tro, at så lille barn kunne lide den slags (hvidløg fx). Men da skal man tænke på, at barnets smagsapparat heller ikke er færdig-udviklet fra start af. Så de voksne er nød til at slå logikken til. Med mindre de gerne vil have et barn, der nogen tid senere har fået kronisk kolik og det ønsker ingen, som har prøvet det.
No comments:
Post a Comment